Имали смо прилику да разговарамо са Стојаном Предовићем, председником удружења „Глас Метохије“. О раду овог удружења, о циљевима и акцијама које спроводе, о Косову и Метохији, можете прочитати у интервјуу који следи.

cvdz

КМ ИНФО: Реците нам нешто о удружењу „Глас Метохије“?

Стојан Предовић: Удружење „Глас Метохије“ је основано 28. августа 2017. године у Београду, са жељом да што више одлазимо на Косово и Метохију и помажемо наш народ који живи тамо. Мој први одлазак на КиМ је био 2010. године, када је устоличен Патријарх Србски Иринеј. Тада сам видео да је наша помоћ тамо баш потребна и од тада сам чешће ишао. Удружење постоји већ две године и од тада смо успешно одрадили 10 акција. Почели смо са пакетићима за Светог Саву и обрадовали смо децу у Липљану и Старом Грацку, подела намирница угроженим породицама, подела семена за пролећну сетву кукуруза, околина Клине итд.

КМ ИНФО: Ко су оснивачи Вашег удружења?

Стојан Предовић: Оснивачи Гласа Метохије су Стојан Предовић, Слободан Чекрлић и Мирослав Кешељевић, који је иначе и генерални секретар удружења. Слободан је иначе рођен у селу Дрсник код Клине, Мирослав из Подујева, а ја сам 2017. године посетио рођаке у селу Јабланица код Бољевца и сазнао да је и моје порекло по мајчиној линији баш са Косова и Метохије. То су све разлози за покретање ове хуманитарне организације са циљем да што више причамо са народом који живи на Косову и Метохији и да им колко-толко олакшамо живот .

КМ ИНФО: Који су циљеви Вашег удружења?

Стојан Предовић: Циљеви Гласа Метохије су – едукација грађана са подручја Метохије о значају очувања културе, обичаја традиције и идентитета Срба са подручја Метохије и анимирање што шире јавности са циљем подизање опште свести о значају очувања културе обичаја традиције, затим брига и помоћ народу који живи на простору Косова и Метохије, презентација културних историјских и духовних вредности Косова и Метохије на јавним трибинама, организовање хуманитарне активности и манифестација које имају за циљ конкретну помоћ Србима у Метохији, као и онима који су морали да напусте свој завичај и надају се повратку.

Укључите се у акцију, коју тренутно организује „Глас Метохије“

 ГЛАС МЕТОХИЈЕ ПОЧИЊЕ БОЖИЋНУ И НОВОГОДИШЊУ АКЦУЈУ ЗА ДЕЦУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

КМ ИНФО: Како функционише Ваша организација?

Стојан Предовић: Наша организација функционише на тај начин што окупљамо младе људе који желе да посете Косово и Метохију и прикупљамо помоћ коју дистрибуирамо угроженима на Косову и Метохији. До сада имамо огранак у Новом Саду и у Краљеву и надам се да ћемо ускоро имати и у Крагујевцу. Желим да напоменем да смо у августу прошле године имали подршку 5 фирми које су се одазвале нашем позиву да подрже нашу акцију прикупљања школског прибора, а то су фирма Информатика из Новог Сада, Књижара Универзал ДОО, Гатарић, ВМ Комерц из Краљева затим Ново књижарско из Београда.

КМ ИНФО: Колико тренутно удружење има чланова?

Стојан Предовић: Тренутно имамо 50 чланова. Свако ко жели може да се укљући и да буде члан ове организације тако што попуни приступницу и изабере да ли хоће да буде активан или пасиван члан. Кад кажем активан мислим на ангажовање у самој организацији тј да шири ову причу и да се ангажује на прикупљању помоћи.

КМ ИНФО: Шта за Вас представља Косово и Метохија?

Стојан Предовић: Ево одговора на питање Шта је за нас Косово. Косово није долина, није ни равница, ни брежуљак на Газиместану, ни житно поље крај Лаба и Ситнице, ни виногради који су наши преци засадили, а руке потомака неговале, није ни костурница, ни јама непрегледна… КОСОВО ЈЕ ДУША СРБИНОВА!

glas-metohije-logo-300x287

КМ ИНФО: Шта недостаје Србима са Косова и Метохије?

Стојан Предовић: Ево овако када питамо мештане села по Метохији углавном добијамо класичан одговор, само нам дођите не треба нам ништа, ето само да имамо с ким да причамо. Много нам значи кад нам дођете. А кад започнеш разговор онда видиш да им недостаје запослење, хуманитарна помоћ која је ипак добродошла. Млади кажу да им фале нека културна дешавања. На неколико наших путовања ишли су и представници групе Београдски синдикат и омладина је била одушевљена са њима.

„Глас Метохије“ се овом приликом захваљује фирмама, које су подржале наше акције, а то су „Информатика“ Нови Сад, „Велебит“ Нови Сад и „КЕЦ“ група Нови Сад.

Посебно се захваљујем људима који су у организацији „Глас Метохије“, који раде на скупљању помоћи и морам да их поменем , то су Марко Атељевић.Владан Васић, Никола Симеуновић, Славко Радојичић, Дејан Шкобић и осталима који вредно раде.Аутор: kosovo-metohija.rs